Skills: Aktuellt

Stafetten

3 år, 3 föreställningar – ett samarbetsprojekt med Sandeklevsskolan, Bergsjön

Erfarenheter som blir hörda och gestaltade vinner giltighet. Drömmar som blir iscensatta
är redan en smula verkliga.

I Masthuggsteaterns treåriga projekt Stafetten skapas tre föreställningar med elever på Sandeklevsskolan som avsändare och barn i hela Göteborg som mottagare. Övergripande syfte för Stafetten är att verka för integration i en segregerad stad och för empowerment av unga. Stafetten är ett konstnärligt samarbetsprojekt som bjuder in barn att lära känna och bli del av teaterns värld samt medskapande till tre föreställningar med hög konstnärlig ambition.

Stafetten innebär att elever i olika åldrar på Sandeklevsskolan blir medskapande till tre teaterföreställningar som berättar om deras verklighet, erfarenheter och drömmar. Projektet involverar såväl högstadiet, som mellan- och lågstadiet i en stafett. Stafettpinnen är de scenkonstföreställningar som de äldre eleverna lämnar över till yngre barn på den egna skolan och i hela staden. Startskottet för varje etapp är att eleverna, tillsammans med Masthuggsteaterns team, ser en teaterföreställning som blir avstamp och referenspunkt för deras process, vars slutpunkt är en ny föreställning byggd på idéer och material från eleverna själva.

En röd tråd genom workshoparna har varit att låta eleverna lära känna teaterns värld och olika professioner, få inblick i hur en föreställning skapas och – sist men inte minst – utforska och reflektera över den egna konstnärliga potentialen.
Under projektets gång möter eleverna teaterteam och pedagoger, exempelvis drama- och arkitekturpedagog, regissör, dramatiker, scenograf, dramaturg, skådespelare, musiker och kompositörer, kostymdesigner, projektledare, ljusdesigner, under en serie av workshoppar. Elevernas tankar, idéer, bilder och berättelser förvaltas och tolkas sedan av Masthuggsteatern. Resultatet blir en fullfjädrad teateruppsättning där elevernas material framförs av professionella skådespelare.

Första året i Stafetten samarbetade vi med högstadieelever med hjälp av vilka vi arbetade fram föreställningen HEM som spelades för mellanstadiet. År två var det mellanstadieklassernas tur – skolans fyror och femmor – att vara medskapande till en föreställning för lågstadieklasser. Detta samarbete resulterade i föreställningen Skatten som spelades för stadens lågstadieklasser.
Den tredje och avslutande etappen har nu inletts och i år är det lågstadieklasserna 1a och 2a, som nu hunnit bli 2or och 3or, som vi haft workshops, samtal och intervjuer med. Det material som genererats i mötet med eleverna har flytit in i vår tredje och sista Stafettenföreställning Signalisterna. Denna riktar sig till barn i åldrarna 3-7 år och hade premiär på Masthuggsteatern fredagen 15 september 2017.

Mer info om workshoparna med eleverna hittar du i vår blogg här till höger. Inom ramen för Stafetten samarbetar vi även med flertal utbildningar inom scenkonst – skådespelarutbildningar och framtida dramapedagoger bland annat, men vi har även träffat studenter från Pedagogen och andra utbildningar där studenterna i sin framtida yrkesroll kommer att arbeta med barn och unga. Syftet med dessa samtal är att dela med oss av våra erfarenheter och metoder i projektet till fler målgrupper som kan tänkas vilja ta inspiration i hur vi har arbetat.
Vill du veta mer om detta, komma på samtal med era studenter eller har andra frågor om projektet är du varmt välkommen att kontakta projektledare Mikaela Latrille på mikaela@masthuggsteatern.se eller 031- 12 12 31 för mer info.

 

Reportage och recensioner

Nu i juni, när våra samarbetsklasser i lågstadiet var på besök på teatern för att ta del av repprocessens början, var Göteborg Direkt här och gjorde ett reportage om Stafetten och vårt samarbete med Sandeklevsskolan och intervjuade några av eleverna. Klicka på länken ovan för att komma till reportaget.

Klicka här för att läsa recension av Signalisterna.

Läs reportage om Stafetten och samarbetet med mellanstadieklasserna från Göteborgs Fria tidning.

Läs Assaredsskolans blogg om besöket på teatern: http://assaredsbloggen.moobis.se/2015/12/11/teater-hem-pa-masthuggsteatern/

Stafetten genomförs med medel från Allmänna Arvsfonden och pågår från november 2014
till oktober 2017.

arv_logo_rgbStafetten Logga