Skills: Aktuellt

Stafetten

3 år, 3 föreställningar – ett samarbetsprojekt med Sandeklevsskolan, Bergsjön

Erfarenheter som blir hörda och gestaltade vinner giltighet. Drömmar som blir iscensatta
är redan en smula verkliga.

I Masthuggsteaterns treåriga projekt Stafetten skapas tre föreställningar med elever på Sandeklevsskolan som avsändare och barn i hela Göteborg som mottagare. Projektet syftar till att ge barn i Bergsjön empowerment och att erbjuda bryggor mellan barn i socioekonomiskt skilda områden i det segregerade Göteborg. Stafetten är också ett konstnärligt projekt som bjuder in barn i teaterns värld och dess tre föreställningar görs med hög konstnärlig ambition.

I Stafetten blir elever i olika åldrar på skolan medskapande till teaterföreställningar som berättar om deras verklighet, erfarenheter och drömmar. Projektet involverar såväl högstadiet, som mellan- och lågstadiet i en stafett, där äldre barn lämnar över till yngre. Startskottet för varje stafettetapp blir att eleverna ser en teaterföreställning, som blir avstamp och referenspunkt i en process vars slutpunkt är en ny föreställning byggd på idéer och material från eleverna själva.

Under projektets gång möter eleverna teaterteam och pedagoger (exempelvis drama- och arkitekturpedagog) under en serie av workshoppar. Elevernas tankar, idéer, bilder och berättelser förvaltas och tolkas sedan av Masthuggsteatern. Resultatet blir en fullfjädrad teateruppsättning där elevernas material framförs av professionella skådespelare.

Första året i Stafetten samarbetade vi med högstadieelever med hjälp av vilka vi arbetade fram föreställningen HEM som spelades för mellanstadiet. År två var det mellanstadieklassernas tur – skolans fyrorna och femmorna – att vara medskapande till en föreställning för lågstadieklasser. Detta samarbete resulterade i föreställningen Skatten som spelades för stadens lågstadieklasser.
Den tredje och avslutande etappen har nu inletts och i år är det lågstadieklasserna 1a och 2a som vi har workshops, samtal och intervjuer med. Det material som genereras i mötet med eleverna flyter in i vår tredje och sista Stafettenföreställning Signalisterna. Denna riktar sig till barn i åldrarna 4-7 år och har premiär på Masthuggsteatern fredagen den 15 september 2017.

Mer info om workshoparna med eleverna hittar du i vår blogg här till höger. Vill du veta mer om projektet är du varmt välkommen att kontakta projektledare Mikaela Latrille på mikaela@masthuggsteatern.se för mer info.

Nu i juni, när våra samarbetsklasser i lågstadiet var på besök på teatern för att ta del av repprocessens början, var Göteborg Direkt här och gjorde ett reportage om Stafetten och vårt samarbete med Sandeklevsskolan och intervjuade några av eleverna. Här kan du se och läsa vad de skrev.

Läs reportage om Stafetten och samarbetet med mellanstadieklasserna från Göteborgs Fria tidning.

Läs Assaredsskolans blogg om besöket på teatern: http://assaredsbloggen.moobis.se/2015/12/11/teater-hem-pa-masthuggsteatern/

Stafetten genomförs med medel från Allmänna Arvsfonden och pågår från november 2014
till oktober 2017.

arv_logo_rgbStafetten Logga