Den avvikande meningen + Schaktet 30 november

EN HÖGAKTUELL HELKVÄLL PÅ MASTHUGGSTEATERN MED 2 X TEATER OCH KAFÉSAMTAL

18:00 Gästspel från Regionteater Väst:
DEN AVVIKANDE MENINGEN
Den avvikande meningen söker efter fascismens spår i samtiden och lotsar publiken genom förvirrande ismer och begrepp. Försvann ideologin i och med att Tredje riket föll samman 1945 eller finns den kvar och påverkar samhället än idag? Spelas som klassrumsföreställning på högstadier i Västra Götaland.
En fascinerande pedagogisk uppvisning” alba.nu
Text och regi: Jens Peter Karlsson På scen: Jan Coster, Michael Engberg

19:00 Masthuggsteaterns föreställning:
SCHAKTET
Tre turister kommer till Dresden och försöker förstå vilka spår Andra världskriget har satt i den tyska folksjälen. Varför har man byggt upp en sönderbombad stad till en exakt kopia av vad den en gång var? Och varför klampar unga män åter runt och skriker på gatorna?
Man ser sällan en sådan fullträff i pjäs, spel och samtida relevans” Tomas Forser, GP
Av: Christian Lollike Regi: Anna Sjövall På scen: Hans Brorson, Helen Hansson, Emilie Sahlén

Ca 20:30-21:30
EFTERSAMTAL
Får man säga vad som helst från en teaterscen? Vilket etiskt ansvar har teatern och hur medveten är den om sin publik? Går det att göra teater som inkluderar all publik? Är normkritisk hållning förutsättningen för den scenkonst som vill vara progressiv?
För vems skull spelar vi teater: publiken, branschen, kritikerna, oss själva? Vilken roll ska scenkonsten ta i tider med högt tryck i politiska rum: Ställa sig på torget och driva en tes? Eller tvärtom koncentrera sig på sinnlighet, magi och underhållning? Är det meningsfullt att göra politisk teater för en vuxenpublik som de flesta gånger redan tillhör “de frälsta”?
Medverkande i samtalet: Regissörerna Jens Peter Karlsson och Anna Sjövall, andra medverkande till kvällens föreställningar – och publiken. Moderator: Lisa Lindén.

BOKA
Kostnad: 240 för hela kvällen (avser biljettpris för föreställningarna, samtalet är kostnadsfritt). Boka din plats hos Masthuggsteatern: 031-12 12 31 eller mail@masthuggsteatern.se. Arrangemanget genomförs i samarbete med studieförbundet Sensus.