Skills: Historik

Bärarna

 

De som bestämde sa: Det går inte. De som bestämde sa: Det är som det är. Men vi säger: Det går. Vi är tillbaka och vi vet vad vi måste göra.

De tre bärarna kommer efter många år tillbaka till platsen där de en gång växte upp. Det är ödsligt, uttorkat och stora byggkranar står och gnisslar i vinden, som om livet här för alltid tagit slut.

Men bärarna är av en helt särskild sort. Med friskt humör griper de sig an sin uppgift: De leker och joddlar sig in och ut och upp och ner i de stora maskinerna. Minnen flödar: Av när den stora katastrofen inträffade, allting tog slut och de måste flytta. Av mamman, grodorna och allt de älskade. Bärarna vet att om de får maskinerna att lyssna på dem och börja dansa, så kan de ändra historien och få platsen att leva igen.

Bärarna är en alldeles egen, sprudlande rörlig föreställning som rör de stora frågorna: Hur är det när stora saker förändras? Att vara tvungen att flytta och skiljas från saker en älskar. Hur är det att vara barn i en värld där de vuxna pratar och pratar om att allt som är känt ska ta slut? Hur är det att vilja något annat än de som bestämmer?

Det blir lite sorgligt och allvarsamt, lite roligt och underligt – och ganska så vackert när bärarna hjälps åt. Hjälps åt att bära sorg och hopp och varandra. Hjälps åt att förändra världen. För människornas skull och grodornas.

Bärarna vänder sig till barn 4-7 år och skapas av teamet bakom den hyllade Signalisterna, som bland annat togs ut till Bibu 2018. Föreställningen är den första i projektet Rörelsen, som görs i samspel med barn – och vuxna! – i Västra Götalandsregionen.

 

KONCEPT Anne Jonsson, Kristina Ros och Råger Johansson, REGI Anne Jonsson och teamet, DRAMATURG Kristina Ros, SCENOGRAFI Råger Johansson, MUSIK & LJUDDESIGN Anna Gustavsson, LJUSDESIGN Fredrik Glahns, MEDVERKANDE Helen Hansson, Åsa BodinKarlsson, Tove Wiréen/Anna-Carin Henricsson, AFFISCHBILD Mikel Nilsson, FOTO Ola Kjelbye, TRAILER Lina Ikse, PRODUKTION Susanna Fredén, TURNÉLÄGGARE OCH PROJEKTLEDARE Samuel EkMed stöd av Statens Kulturråd, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad och Sensus

 

LADDA NER LÄRARMATERIAL HÄR